Festivalmarknaden

Festivalmarknaden kommer vara på Franska torget bakom Moriskan i Folkets park och håller öppet på lördag och söndag mellan klockan 12-18.

Marknaden kommer förutom försäljning av smycken, tygkassar, tidningar, böcker och andra godsaker även att innehålla bokbord med ett helt gäng organisationer, ansiktsmålning för barn och torgscenen med bland annat serieläsning och presentation av organisationer.

Organisationer

ABF har tusentals studiecirklar i 290 kommuner, 365 dagar om året i så vitt skilda ämnen som antirasistisk nätaktivism, feminism och arrangemangslogisik till klädhantering, koll på läkemedel och körkortsteori. Så är du sugen på att starta en studiecirkel? Vad är dina tankar kring folkbildning? Så kom och prata med oss och lär dig mer!

Agenda: Jämlikhet Malmö samlar aktiviteter och organisationer som verkar för ett samhälle fritt från diskriminering och förtryck. Det sjuder och bubblar av engagemang och aktiviteter inom olika jämlikhetsrörelser. Men det är inte alltid lätt att hitta till allt som händer. Agenda jämlikhet Malmös mål är att göra det enklare för fler att engagera sig i kampen för jämlikhet, skapa en plats för att diskutera olika jämlikhetsfrågor, utbyta strategier och samarbeta. Kom gärna och hälsa på oss vid inforbordet!

CK Avanti  är en antifascistisk cykelklubb, vi vet att sport och politik hör ihop. Alla kan vara med i CK Avanti och köra ihop, oavsett vilket kön, vilken sorts kropp, hår eller tandkrämssmak eller andra oväsentligheter som vi råkar ha. Kom och träffa oss på här på Feministisk Festival. Du kommer kunna testa att sitta på en riktig racercykel och trampa eller få hjälp av ”Karthjälpen” att hitta bra vägar ut ur staden och bra vägar att cykla på utanför staden. Dessutom kan du på lördagen, mellan kl. 14-18, ta med din egen cykel så kan vi opimpa den åt dig (ta bort onödigt löst krims-krams som bara väger och skapar onödigt luftmotstånd), eller så kan vi hjälpa dig att ställa in din cykel efter din kropp (så slipper du ställa in din kropp efter cykeln varje gång du är ute och cyklar). Välkomna med i vår klunga – antifascism på väg!

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. De är partipolitiskt obundna och arbetar sedan 1882 för ett samhälle fritt från djurförtryck. På plats kommer de sälja material med tema djurrätt och feminism samt koppla lite extra med temat vego och mat!

Feministisk festival säljer våra fina tygkassar i ekologiskt och fairtrade-märkt material – pengarna går till vår festival. Kom och stöd oss!

Feministiskt självförsvar i Skåne är ett självförsvar av tjejer för tjejer. Detta självförsvar är ett svar på det sexualiserade våldet som tjejer möter i vardagen. Vid sitt marknadsbord ger de ut mer information om detta.

FemJur Lund är en nystartad studentförening vid Juridiska fakulteten i Lund. Föreningen är ideell, partipolitiskt och religiöst obunden och verkar för att främja normkritik och ett intersektionellt genusperspektiv på juristprogrammet. Vid deras bokbord kan en delta i ett quiz om juridik och feminism, köpa en snygg tygpåse, bli informerad om verksamheten eller bara prata med feministiska juriststudenter. Det finns möjlighet att bli medlem eller stödmedlem på plats.

Föreningen Soluppgången har sedan 2010 placerat cirka 300 000 kr i mikrolån till kvinnor i andra delar av världen. Deras verktyg är stickor och virknålar. Alla pengar de får in på sina handarbeten, till exempel mössor och vantar med feminist- och peacemärken, går till mikrolån. Föreningen kommer dessutom ha en inspirationsstund på marknaden under lördag kl.13.30.

Grön Ungdom Malmö & Gröna studenter MalmöGrön Ungdom Malmö är Miljöpartiet de Grönas Ungdomsförbund i Malmö Stad. De kämpar för politisk förändring för ett jämställt och grönare samhälle. Gröna Studenter Malmö är en lokalavdelning till Miljöpartiet de Grönas Studentförbund. De är kopplingen mellan akademien och den gröna rörelsens parlamentariska gren. De driver den gröna politiken framåt, för mer ekologism och feminism i politiken!

Kvinna till Kvinna är en organisation som arbetar med att stärka kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden genom att stärka kvinnors roll i fredsprocesser och mänskliga rättigheter. Vid deras bokbord kommer lokalgruppen från Malmö och Lund finnas närvarande för att svara på dina funderingar, frågor och berätta hur du kan engagera dig. (endast söndag kl. 12-18)

Latinamerikagrupperna är en systemkritisk solidaritetsförening som samarbetar med latinamerikanska folkrörelser. Tillsammans arbetar de för att öka människors makt och inflytande över sina liv och kämpar för rätt till mat, mark och territorier! Föreningen består av olika lokalgrupper runtom i Sverige som har ett gemensamt intresse för global rättvisa.

Lunds Tjejjour är en ideell, feministisk och kvinnoseparatistisk förening. Tjejjouren vänder sig till alla som definierar sig själva som tjej eller kvinna. Hjärtat i föreningen är jourverksamheten men även andra projekt bedrivs, exempelvis föreläsningar och workshops. Vid bokbordet får ni mer information om och kan dessutom delta i en tävling där vinsten är produkter från the Body Shop! (endast söndag kl 12-18)

Malmö Jämställdhetsbyrå är en ideell feministisk förening, som är religiöst och partipolitiskt obunden. Föreningen vilar på en normkritisk grund och de arbetar med jämställdhet utifrån ett lokalt och strukturellt perspektiv, där fokus ofta hamnar på resursfördelningsfrågor. Under marknaden delar de ut sin rapport som är en kartläggning av hinder inom det feministiska civilsamhället samt ett metodkit som syftar till att underlätta feministisk organisering. (endast lördag kl.12-18)

Malmö Tjejjour är en separatistisk organisation för tjejer och transpersoner. På marknaden kan du få reda på mer om deras arbete, hur en kommer i kontakt med vårt stöd eller hur en kan engagera sig i föreningen. Eller prata med Malmö Tjejjour om det som är viktigt för dig, de lyssnar! Kom förbi! (endast söndag kl.12-18)

Nyanländas röster startades av initiativtagare/aktivister till/i Asylstafetten/Asylgruppen för att det behövdes en ytterligare plattform i form av en organisation för att kunna kämpa för nyanländas rättigheter och för deras kamp att få mer makt att synas i media, att få sina röster hörda, med mera. Just nu håller de på med en medlemskampanj, där tröjor ges till de som vill bli medlemmar.

Rörelsen gatans röst och ansikte (RGRA) är en ungdomsrörelse som driver verksamheter och projekt av, för och med dig som är intresserad av hiphop, media, kultur och att kunna påverka din omgivning. De utgår från Södra Innerstaden, Ahlmansgatan 13, men jobbar också i hela Malmö och har även en lokal i Rosengård. 

SSU Skåne är Sveriges största och mest radikala SSU-distrikt. De samlar unga socialdemokrater i hela Skåne och bedriver en feministisk, anti-rasistisk och solidarisk politik. (endast lördag kl.12-18) 

Support your local feminist är en feministisk/antifascistisk/antikapitalistisk aktionsgrupp med bas i Malmö. Plattformen, utgångspunkten och organiseringen för din feministiska kamp. Under marknaden kommer de sälja väskor, t-shirts, magneter samt klistermärken. (endast lördag kl. 12-18)

Ung Vänster är ett socialistiskt och feministiskt ungdomsförbund som organiserar unga som vill förändra sin egen vardag. De är aktivisterna som organiserar sig för en bättre vardag och ett i grunden annorlunda samhälle.

Designers, konstnärer och hantverkare

Ansiktsmålning för barn, Syster Syren ansiktsmålar barn i sitt tält på marknaden. (endast söndag 12-15).

Freddie Olofsson säljer prints med feministiska motiv som ger ett långfinger åt patriarkater. Bilder som uppmärksammar mäns våld mot kvinnor, som vill avdramatisera menstruationen och bilder som uppmärksammar de kvinnor som inte vågar visa sin känslor eller inte vågar göra motstånd.

Josefine Surin är en queer konstnär och illustratör som tycker om mycket färg och virvlande snirkeligheter. Den har ett brett fantasifullt uttryck med stor detaljrikedom och många mucklor och sagodjur så som enhörningar och citruscyklare. Till försäljning kommer det att finnas bl.a. vykort, tygkassar, linnen, t-shirts, klistermärken. Tar även emot beställningar på unika tygmålningar, illustrationer och mucklor m.m.

Linn Gölen är keramiker med sin keramikstudio i ett industriområde i Malmö. På marknaden kommer Linn att sälja Menskoppen – den är drejad i vit stengodslera som målats för hand och sedan glaserats i en transparent glasyr. Inspirationen kommer från Liv Strömqvists senaste album ”Kunskapens frukt”, och syftet med menskoppen är att avdramatisera flickors och kvinnors menstruation på ett humoristiskt sätt.

Lovisa Skoog säljer konst som går emot allt vad sexism heter: prints med kvinnor, katter och andra gosigheter, oftast kombinerat med något feministiskt citat. Till försäljning kommer det även finnas: halsband med kvinnosymboler, yin&yang och peacemärken. Lovisa har ett instagramkonto som hon främst lägger upp sin konst på: losibbb.

Maja Bergström jobbar med enbart veganska material och kommer att sälja både illustrationer och blandade textila hantverk. Maja kommer också att ta emot beställningar på porträtt.

Majjsans universum är bärbara sagor och kreationer för kosmiska nomader. Hudflagor från Moder jord och ting som tappats, glömts och hittats får plats i Majjsans verkstad. Varje verk har en historia som vill berättas vidare. Malmöbaserad smyckestillverkerska med mod och Moder Jord som ledstjärna. (endast söndag kl. 12-18)

Ninas pyssel är feministiska och samhällskritiska kollage, med inspiration från dåtiden och samtiden. (endast lördag 12-18)

Sara Carredano säljer hantverk från Guatemala, bland annat från ett kvinnokooperativ. På marknaden kommer hon att sälja plånböcker, kuddfodral och väskor gjorda av återanvända vävda tyger. Sara kommer stå bredvid Latinamerikagrupperna för att ge information om hur de stödjer kvinnorörelser och feministiska projekt i Latinamerika.

Skaparverkstaden hantverk – återbruk – feminism. På festivalen kommer de sälja tygkassar, portmonnäer, kompisarmband och prints! (endast lördag kl.12-18)

SuperFittan har budskapet att alla fittor är SuperFittor! Så köp en SuperFitta i hänge som en kan få fästa på armband, halsband, örhänge eller i nyckelring på plats. Superfittan kommer i många olika färger och storlekar. Det går även att köpa en omålad fitta och måla den själv!

Wood Fyah säljer smycken i svenskt björkträ och rostfritt stål som är handgjorda i Malmö. (endast lördag 12-18)

Red Deer Collective fokuserar på antifascism, antisexism, antikapitalism och HBTQ-kamp. På marknaden säljer de t-shirts, pins, regnbågsflaggor, Antifaflaggor och mycket mer!

Tidskrifter, Förlag & Bokcafé

Amalthea bokkafé är ett vänsterpolitiskt bokkafé obundet från politiska partier och grupper, men upplåter lokalen till social och politisk verksamhet. De anordnar regelbundet föredrag, workshops, studiecirklar och andra evenemang. På marknaden kommer de sälja politisk och progressiv litteratur, tidningar, pamfletter, serier, t-tröjor, pins och klistermärken, med mera! (endast lördag kl. 12-18)

Sexjournalen är en samling med fyrtio unga kvinnors personliga texter om sex och lust. Efter sin föreläsning under söndagen kommer denna bok att säljas på marknaden. (endast söndag 12-18)

Astra är en feministisk kultur- och samhällstidskrift som kommer ut på svenska i Finland. Nyligen vann Astra det finska priset som Årets kvalitetstidskrift 2015. På festivalen kommer de att sälja lösnummer, prenumerationer till specialpris, tygpåsar, klistermärken och vykort. Äldre nummer av tidningen kommer att delas ut gratis.


Faktum är en tidning som vill skapa opinion och debatt kring utanförskap. Varje försäljare investerar i tidningen för 25 kr styck och säljer den för 50 kr. Detta enkla upplägg innebär inte bara extra cash utan även ansvarstagande, rutiner och ett socialt sammanhang. Försäljaren Else kommer att finnas på festivalen och gå runt och sälja tidningen.

Freya – Sequential Love Stories, säljer en antologi med serienoveller om kärlek mellan kvinnor, skapade av uteslutande kvinnor eller transpersoner. De har också utställning på Makeriet, Möllevångsgatan 37, 12-14 juni, vernissage kommer hållas kl. 17-21 på fredagen den 12:e juni.

Fronesis är en tidsskrift som utgör en mötesplats för ett radikalt samtal om framtiden som engagerar den traditionella arbetarrörelsen, nya sociala rörelser såväl som forskare inom akademin och andra samhällsintresserade. Deras ambition är att med folkrörelsetanken och det ideella engagemanget som organisatorisk ledstjärna producera en tidskrift på hög internationell nivå.

Genusredaktörerna arbetar normkritiskt med text och litteratur med visionen att bidra till ett mer inkluderande samhälle. De har bland annat gett ut antologin Om hår och ger i höst ut de tre första kortromanerna i bokserien Queerlequin. Under söndagen kl 12.30 kommer några av bokens författare läsa sina texter på marknaden.

Re:publik är en reportagetidning som under festivalen ställer sig frågan hur en feministisk journalistik ser ut? Kom och diskutera och passa på att bläddra i senaste Re:public!

Syndikalistiskt Forum från Göteborg – uppviglande mötesplats, bokkafé och gôtt ljug sedan 1980. En omutbar finne i röven på tjyvsamhällets knektar, långt från karriärcoachning, samförstånd och arbetslinjer. Klasskamp och folkbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s