Söndag – 14 juni

Denna dag slår festivalen upp portarna klockan 10:00. Festivalen slutar klockan 18:00. Inträde är såklart gratis för alla festivaldeltagare! 

Förutom alla de programpunkter som står listade här nedanför finns det en festivalmarknad som är öppen mellan 12 och 18. Här kan du köpa feministiska smycken, konsthantverk, t-shirts och mycket mer..

 

FÖRELÄSNING NÖRDFEMINISM

Tid: 10.00-11:00

Plats: Brändan

Josefin Westborg föreläser om nördfeminism ur olika perspektiv. Detta är hennes ”arga” föreläsning som bemöter argument mot feminismen.

Medverkande: Josefin Westborg.

KONST WATER, ART, WOMEN, LIFE

Tid: 10:00-17:00

Plats: Spegelsalen

The exhibition aims to create a space for activist and artists in Argentina, Bolivia and Europe that together through visual art and writing look at water as an element of life. A common place for both Argentinian women and Europeans, fighting for the right to water. The exhibition ”Water, Art, Women, Life” is dedicate to Cristina Linkopan, a Mapuche woman deeply engaged in the fight against fracking in the province of Neuquen. She died at age 30 from causes linked to pollution caused by the fracking techniques, after a having suffered from strong political pressure and police repression for her resistance.

FÖRELÄSNING/SEMINARIUM HEDERSVÅLD UR ETT INTERSEKTIONELLT PERSPEKTIV

Tid: 10.15-12.15

Plats: Spegelsalen

Vad är intersektionalitet? Hur uppstod begreppet och hur används det? Vi kommer tala om detta med den rasistiska bilden av hedersvåld som utgångspunkt.

Medverkande: Paula Dahlberg och Amra Bajric

WORKSHOP RAP- OCH SKRIVWORKSHOP MED KVINNLIGA SITUATIONEN

Tid: 10.30-12.00

Plats: Lilla rummet

Vill du lära dig rappa eller kanske utveckla ditt rappande? Då är du välkommen på Kvinnliga Situationens rap-workshop där vi kommer både skriva egna texter och rappa dem tillsammans!

Medverkande: Miss D, A Nic Vige, Fröken, Julia W, RudekidEm & Karin.

FÖRELÄSNING/SEMINARIUM SEXJOURNALEN

Tid: 10.45-11.45

Plats: Bistron

Redaktörerna för antologin sexjournalen kommer tillsammans med en av skribenterna från boken att hålla i ett panelsamtal om sex, lust, kåthetens politik. Sexjournalen kom ut i februari och har blivit uppmärksammad i flera medier.

Medverkande: Elina Pahnke, Karolina Hansson & Linnea Lundborg

TEATER VARGEN KOMMER!

Tid: 11.00- 12.30

Plats: Stora salen

En föreställning om lust och gränser. Teater Naken är en nystartad frigrupp som gör aktuell och normkritisk teater för unga.

Medverkande: Celia Hakala, Emma Larsson & Maja Lundqvist. Regi: Alma Lehmuskallio.

WORKSHOP PROVA PÅ BRÄDSPEL

Tid: 11:00-13:30 – drop-in!

Plats: Brändan

En chans att sitta ner och spela roliga och mysiga brädspel tillsammans med likasinnade.

Medverkande: Dice City Rollers.

PANELSAMTAL ÄR FEMINISTER OINTRESSERADE AV INTERNATIONELL SOLIDARITET?

Tid: 11.00-12.00

Plats: Trädgården

Ett samtal om att jobba solidariskt internationellt i Latinamerika med fokus på kvinnor. Hur ser detta arbete ut idag? Går det att jobba solidariskt trots globala obalanser? Varför tycks internationellt solidaritetsarbete och feminism gå parallella vägar? Vad kan feminister i Sverige lära av det globala ”syd”? Är feministrörelsen i Sverige överhuvudtaget intresserade av globala orättvisor? Programpunkten arrangeras av solidariska feminism- och genusnätverket Feminism Utan Gränser.

Medverkande: Diana Mulinari, sociolog och professor i genusvetenskap, Teresa Allendes, Svalorna Latinamerika och Frida Ekelund, Latinamerikagrupperna. Moderator: Carmen Blanco Valet, folkhögskolelärare och global rättviseaktivist

FÖRELÄSNING/SEMINARIUM LGBTIQ RIGHTS UNDER ”NATIONAL” ATTACK IN KYRGYZSTAN
 
 

Tid: 12.00-12.30

Plats: Bistron

Since the introduction of the humiliating anti-gay propaganda law in Kyrgyzstan – basically a copy&paste job of the Russian equivalent – discrimination against LGBTIQ persons has continued and intensified, with active aggressions from nationalistic movement. We want to share about the current situation in Kyrgyzstan and call you to support LGBTIQ activism.

With: Regina Saribzhanova from Centralasiengrupperna and the network Solidaritet med HBTQ-personer i Centralasien

FÖRELÄSNING/SEMINARIUM ADOPTION: EN BERÄTTELSE OM KOLONIALISM, RASISM OCH FÖRLUST

Tid: 12.30-13.30

Plats: Spegelsalen

Den adoptionspolitiska debatten i Sverige domineras av främst vita adoptivföräldrar, adoptionsorganisationer och andra politiska, sociala och ekonomiska krafter med egenintressen inom adoptionsindustrin. I vår föreläsning utmanar vi dessa röster, och berättar om adoption från den sida som borde vara den viktigaste – den adopterades.

Medverkande: koreaadopterade Maria Fredriksson, lärare, Lisa Wool-Rim Sjöblom, illustratör och serietecknare.

WORKSHOP DANSWORKSHOP FÖR BARN OCH UNGA MED DYNAMICS 

Tid: 12.30-13.00

Plats: Lilla Rummet

Dansglädje och härliga rytmer när dansgruppen Dynamics lär ut grunderna i afrodans. Du behöver inte kunna dansa innan, bara kom!

Medverkande: Dynamics

FÖRELÄSNING KAMPEN OM EUROPA: FEMINISM OCH HBTQ-FRÅGOR I EU-PARLAMENTET

Tid: 13.00-14.15

Plats: Stora salen

Malin Björk, som sitter i EU-parlamentets jämställdhetsutskott och utskottet för mänskliga rättigheter för Vänsterpartiet, kommer från Bryssel för att berätta om hur kampen för feministiska frågor och HBTQ-rättigheter och mot konservatism och högerextremism går till i EU-projektets hjärta.

Medverkande: Malin Björk (V).

WORKSHOP YOGA

Tid: 13.10-14.20

Plats: Lilla rummet

My Spirit Yoga är en helande yogaform där du som deltagare lär dig att uppmärksamma, tillåta och uppleva tankar och känslor så som de är. Under festivalen erbjuder vi ett klassiskt My Spirit Yoga pass med inspirerande visdomspärlor, yogafilosofi och en blandning av mjuk och fysisk yoga. Kom som du är och ta med dig en yogamatta eller liknande. Du behöver inga förkunskaper för att delta.

Medverkande: Ina Elverljung från yogastudion My Spirit Yoga Malmö.

WORKSHOP ZINEVERKSTAD MED HEJ BLEKK OCH ANNA PALMER

Tid: 13.30-16.30 – drop-in

Plats: Brändan

Vad? Alla deltagare får sätta ihop ett zine om en valfri person. Frida Kahlo! Nina Simone! Kathleen Hanna! Hur? Vi ger er allt typ av material ni kan tänkas behöva: glitter, papper, klister, saxar, pennor, färg, foton osv. Alla får ta med sig sitt eget zine hem!

Medverkande: Michaela Larsson (HEJ BLEKK) och Anna Palmér (från Arre Arre!).

FÖRELÄSNING/SEMINARIUM VAD ÄR SEXUALISERAT VÅLD? 

Tid: 13.45-14.45

Plats: Bistron

Föreläsning med fokus på strukturellt våld. Hur tar sig det sexualiserade våldet sig utryck i till exempel normaliseringsprocesser i förhållanden? Hur kan en definiera det sexualiserade våldet och vilka motstrategier finns?

Medverkande: Feministiskt självförsvar Skåne

FÖRELÄSNING/SEMINARIUM FEMINISTISK, KOLLEKTIV ÅNGESTBEARBETNING! 

Tid: 13.45-14.45

Plats: Spegelsalen

Ågrenskorna pratar psykiska ohälsa, om varför det gång på gång kommer nya alarm om att vi mår allt sämre. Vad gör det med oss att leva i en könsmaktsordning och i ett system där vinst så ofta går före värdiga liv? Det kommer pratas problem, strategier och erfarenheter tillsammans med inbjudna gäster!

Medverkande: Felicia Bromée och Felicia Lidberg Collinder från podden Ågrenskorna, med gäster.

FÖRELÄSNING FEMINISTISK HISTORIA

Tid: 14.30-15.30

Plats: Stora salen

Diana Mulinari berättar om feministisk kamp, organisering och teoriutveckling genom historien, både i Sverige och i världen. Vilka feministiska framsteg har gjorts? Sett utifrån både postkolonial teori och queerteori.

Medverkande: Diana Mulinari, sociolog och professor i genusvetenskap, Lunds universitet.

HÄNG TA CIS-SEMESTER FRÅN FESTIVALEN!

Tid: 14:30-16:00

Plats: Lilla rummet
Kom och pyssla, häng, mys, läs högt från din dagbok eller bara var. Överraskning utlovas!

Medverkande: Cis-semester(en plats att hänga på för transpersoner, intersexpersoner och utforskande. Cis-semester är antikapitalister, antirasister och feminister)

OBS! SEPARATISTISKT FÖR TRANSPERSONER, INTERSEXPERSONER OCH UTFORSKANDE!

FÖRELÄSNING/SEMINARIUM MUSLIMSKA KVINNORS MOTSTÅND OCH RÄTTIGHETER

Tid: 15.00-16.00

Plats: Bistron

Föreläsning med fokus på rättigheter muslimska kvinnor fått ifrån islam och på muslimsk feminism. Men vi pratar också om den rasism, hatbrott och islamofobi som den muslimska kvinnan med hijab utsätts för i vårt samhälle idag. Med självkärlek och självuppskattning ska vi peppa och stärka varandra i denna kamp.

Medverkande: Voice of Hijabis

FILM/SEMINARIUM MED HÖJD BLICK – KVNNOAKTIVISM I AFGHANISTAN

Tid: 15.15-16.30

Plats: Spegelsalen

I dokumentärfilmen ”Med höjd blick” möter vi en vanlig familj där den äldsta dotterns dröm är att i framtiden arbeta som journalist, medan pappan fokuserar på att få flickan gift. Vi besöker också den första filmfestivalen i landet av och med kvinnliga filmskapare. Vi får följa kvinnor som delar med sig av sina tankar, hopp och drömmar, och som kämpar mot ett helt samhälle för att leva det liv de själva vill. Tio år efter Kvinnors Nätverks första resa till Afghanistan återvänder vi för att följa upp vad som hänt i kampen för kvinnors mänskliga rättigheter. Filmvisning, diskussion och frågestund.

Medverkande: Kvinnors nätverk.

PANELSAMTAL VEMS KÄRLEK, FEST OCH PROTEST?

Tid: 16.00 -17.00

Plats: Stora salen

Hur får vi en festival – och en feministisk rörelse – som är inkluderande och vass, som utmanar maktordningar på flera fronter och som välkomnar alla dem som vill organisera sig mot förtryck? Hur gör man för att, i ett samhälle som är byggt på orättvisa strukturer, undvika att reproducera de strukturerna i ett feministisk arrangemang som Feministisk festival? I ett kritiskt och framåtblickande samtal samlar vi en rad perspektiv på hur festivalen kan bli bättre i framtiden.

Medverkande: Aina Gagliardo, Interfem Malmö, initiativtagare till Malmö Feministiska Nätverk, Lisa C, Malmöbaserad queerfeminist, Kiki Granat, feministisk dörrvakt, Aicha C, icke-binär transperson, aktiv i autonoma vänstern och djurrättsrörelsen, Cis-semester. Moderator: Mirjam Katzin, Feministisk festival

FESTIVALFINAL FEMINISTISK FESTIVALS AVSLUTNING

Tid: 17.15-18.00

 Plats: Stora salen

Vi firar vår härliga festival och ser fram emot framtida engagemang och arrangemang. Det blir bildspel, sambaband, tacktal och musik!

Medverkande: Kvinnliga situationen m fl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s