Lördag 10 juni

UTANFÖR PANORA 

10.00
Provtur på landsvägscykel
Arrangör: Regnbågsklungan

Separatistisk cykelklunga bjuder in alla cykelsugna tjejer. Medbringa landsvägscykel, hjälm och gärna en vattenflaska. Räkna med att cykla ca 5 mil.
OBS! Inställt vid regn!

STADSARKIVET STORA

10.30-11.30
I samhällets utkant- Kvinna och funkis
Arrangör: Forum – Kvinnor och funktionshinder

Det normativa samhällets syn på kvinnor med funktionsnedsättning.

11.45-12.45
Rörelsernas museum
Arrangör: Kulturförvaltningen Malmö stad

13.00-14.00
Mikael i kjol – Transfeminin normkreativ feminist
Transföreningen FPES lokalavdelning syd

Jag som håller föreläsningen heter Mikael, 42 år, pappa till två döttrar som är 11 respektive 4 år och mina pronomen är hon och hen. I ett och ett halvt år har jag varit öppen transperson och beskriver min vardag via instagramkontot ”Mikaelikjol”. Föreläsningen baseras på min erfarenhet av ”män i grupp” och hur normkreativitet tas emot samt fungerar rent konkret i verkligheten. Som representant för transföreningen FPES kommer jag också ge mig på en analys av transpersoners vardag i vårt samhälle av idag.

14.30-15.30
Kvinnors villkor i byggbranschen –
Hur ser den patriarkala jargongen ut och hur kan vi motarbeta den?
Arrangör: Kvinnors Byggforum

Utifrån ett maktkritiskt perspektiv blickar vi mot arbetsmiljön inom konsult-och projektledarrollen i byggbranschen och diskuterar handlingsutrymmet i kränkande situationer och synar inbitna strukturer.

En representant från Kvinnors byggforum inleder och modererar samtalet med inbjudna gäster.

16.00-17.30
Workshop i att skriva en queerlequin (erotisk lösgodislitteratur)!
Arrangör: Genusredaktörerna

Välkommen till en minikurs i hur du skriver en Queerlequin! På en timme får du en crashcourse i vad normkritiskt skrivande innebär och vi ger dig några enkla, men effektiva, knep till hur du kan kickstarta ditt romanskrivande. Tillsammans plitar vi ner några första idéer och tankar, och om du sedan blir hooked finns vi till ditt förfogande även efter workshopens slut. Att skriva en Queerlequin är både lätt och roligt – så kom, det blir kul!

 

STADSARKIVET LILLA

10.00-11.00
Göra skillnad för kvinnor i världen
Arrangör: Föreningen Soluppgången

Vi använder oss traditionellt kvinnligt hantverk för att hjälpa kvinnor i i andra delar av världen att ta kontroll över sina liv för att vi är övertygade om att en mer jämställd värld är bättre för alla, Vi har hittills placerat mer än 55.000 dollar i mikrolån företrädesvis till kvinnor som sysslar med odling. Nu vill vi inspirera andra att på olika sätt följa vårt exempel och ge argument för varför vi bör försöka göra skillnad för kvinnor i världen. Föreningen Soluppgången blev i år nominerade till ETC:s gräsrotspris.

11.15-12.30
Vi vill ha sex! Kampen för sex timmars arbetsdag
Arrangör: Kvarnby Folkhögskola

Det är över 40 år sen Sverige förkortade normalarbetstiden, nu är det hög tid att ta nästa steg – det är dags att förverkliga visionen om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön! Hör Emma Wennerholm, feministisk aktivist och fackligt förtroendevald inom Kommunal, berätta om de främsta argumenten och genomförandestrategierna för 30-timmarsveckan.

12.45-13.45
#Soffan
Arrangör: Peaceworks Malmö

#Soffan är ett diskussionsforum som är en del av PeaceWorks projekt #ungasmalmö. En panel med unga (ca 16-25 år) diskuterar ett av unga bestämt ämne för en publik som bjuds in att kommentera och ställa frågor.

14.00-15.15
Self Esteem Corner
Arrangör: Arijola Delija – Förebygger psykisk ohälsa

En workshop där du får hjälp att stärka din självkänsla. Med mina egna erfarenheter av psykisk ohälsa och Maarit Johnson forskning inom självkänsla har vi skapat utbildningar för en bättre självkänsla.
Under föreläsning får du lära dig om vad självkänsla är och hur du kan bygga upp den. 

 

15.30-17.00
Jämställdhet inom föreningar och föreningars styrelser
-Hur vill vi ha det i framtiden?
Arrangör: Malmö Ideella (MIP)

Malmö Ideella (MIP) anordnar ett seminarium med avslutande paneldebatt. Programpunkten inleds med att belysa civilsamhällets betydelse för arbetet mot diskriminering, korruption, ekonomisk och politisk marginalisering, som alla påverkar kvinnors situation såväl globalt, nationellt och lokalt.

Modererar paneldebatten gör:
Mariam Ismail Daoud, Jämställdhets- och integrationssamordnare- KCMALMO MIP & Mikael Johansson, Föreningssamordnare, Nätverk-Aktivitet-Delaktighet NAD

 

PANORA 1

10.00-11.00
Föreläsning i kvinnohistoria
Arrangör: Feministisk Festival

Den svenska kvinnorörelsen växte fram i slutet av 1800-talet och den främsta frågan som drevs var rätten att rösta och myndighet för kvinnor. I föredraget berättar Emma Severinsson om feminismens utveckling fram till idag. Vilka feministiska frågor har lyfts när och hur dessa hänger ihop med varandra och hur har motståndet sett ut?

Emma Severinsson är doktorand i historia och lärare i modevetenskap vid Lunds universitet. Hon driver också podcasten Lite passé tillsammans med två kollegor. 

 

11.15-12.45
Fettaktivism –Då och nu
Arrangör: Malmö Fat Front

Visning av filmen ”Fat underground” som handlar om fettaktivistgruppen med samma namn som startade 1967. Efterföljs av samtal med några av dagens fettaktivister där vi diskuterar fettaktivismen då, nu och i framtiden

13.00-13.45
Samvetsklausul –Vad innebär det?

Arrangör: Dubravka Ida Gladin & Feministisk Festival

Fri abort och samvetsfrihet: Att navigera i minerat landskap. Samvetsklausulens effekter inom abortvården och hur möjligheter tills fri abort påverkas.

14.00-15.15

Abort – ett europeiskt slagfält

Arrangör: Feministisk festival och Vänsterpartiet Malmö

Aborträtten är under attack, på ett globalt och europeiskt plan. Lyssna på en panel om hur central aborträtten är för kvinnors rättigheter och hur motståndet ser ut på europeisk nivå. Med Malin Björk, Vänsterpartiets EU-parlamentariker, Sara Bäckström från RFSU och Magdalena Malinska, abortaktivist från Polen.

OBS! Denna programpunkt och diskussion kommer hållas på engelska.

16.00-17.15
Organisering och politik i Orten
Arrangör: Vänsterpartiet Malmö
I Malmös miljonprogramsområden finns mycket feministisk och kvinnoorganisering, men på grund av ett diskriminerande offentligt samtal, också i den feministiska rörelsen, hörs dessa röster ofta inte. Vi vill bjuda in kvinnoröster från orten för ett samtal om den organisering som finns där och varför den feministiska rörelsen i resten av staden är så dålig på att finnas på plats, samt för att kräva förändringar av stadens politiker i den politik som förs i Malmö. Panel: Jasmin al-Nur, Rukiya Ismail, Zeinab al-Mudafar, moderator Bita Yari.

 

PANORA 2

10.00-11.00
Bara mensvärk

Arrangör: Endometriosföreningen

Endometriosföreningen visar film, informerar samt svarar på frågor om endometrios.

11.15-12.30
Utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden
– Vad behövs för ett högre deltagande?
Arrangör: Socialdemokraterna i Malmö och Internationella kvinnoföreningen i Malmö

En paneldiskussion om vilka åtgärder och stöd behövs för att öka andelen kvinnor med utländsk bakgrund som förvärvsarbetar.
Paneldeltagare: Iva Parizkova Ryggeståhl, ordförande; och Tatjana Ristovski, verksamhetsledare från Internationella Kvinnoföreningen; samt Sedat Arif, nytt kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.

13.00 -14.30
Djurrätt och feminism
– Föreläsning med Lisa Gålmark
Arrangör: Djurens rätt Malmö

Författaren Lisa Gålmark summerar och resonerar, både personligt och allmänt, utifrån boken ”Skönheter och Odjur”. Boken är en feministisk kritik av djur-människarelationen, utgiven på Makadam förlag.

Lisa Gålmark är historiker, feminist, vegan och mångårig skribent och författare till artiklar och böcker med brett humanitärt tänkande. Föreläsningen avslutas med publikfrågor och boksignering av Lisa Gålmark.

 

16.15-17.30
Empowered Women – Globalt till lokalt
Arrangör: Individuell Människohjälp

”Vi vill uppmärksamma den kamp vi står inför lokalt, nationellt och globalt, där fundamentala rättigheter hotas.”

Genom film och samtal, där du som publik inbjuds att delta, tar vi upp problem och utmaningar vi står inför globalt och lokalt. Vi kommer att visa tre filmer från IMs webbtv-serie Handlingskraft. I El Salvador, Malawi och Jordanien möter vi kvinnor som berättar gripande historier. Deras historier handlar om fördomar, diskriminering och våld men även om drömmar, framgångar och lycka. Det är starka berättelser om kvinnors rättigheter och hur de tagit makten över sitt liv. Vi avslutar dagen med ett samtalscafé med IM-personal från både vår Sverige och internationella verksamhet.

 

PANORA 3


10.00-11.30

Kortfilmsfrukost med samtal
Panora presenterar:
Svensk kortfilm C/O Folkets Bio
Folkets Bio Malmö, Folkets bio i samarbete med ABF Malmö

Välkomna in i bion, hugg en kaffe och slå dig ner bekvämt så drar vi igång projektorerna. Denna morgon presenterar Biograf Panora och Folkets Bio fyra av årets bästa kortfilmer – animerat, fiktion och dokumentärt. Filmerna som är en del av ”Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio”, tar sig an så väl sexuella frustrationer, moraliska dilemman, transkvinnors villkor och löneslavars leda. Hanna Sohlberg, kortfilmskonsulent och talangutvecklare på Film i Skåne inleder hela kalaset och avrundar med ett bang med ett samtal med gästande Joanna Rytel (Moms on Fire, Stay Ups) om filmskapande och mammors sexliv!

Filmer:

Fuckgirls
Svenskt tal
Regi: Saga Becker & Christoffer Nilsson
15 min

Tre kvinnor diskuterar sina erfarenheter av förtryck, självförakt och att själva kunna diktera sina livsvillkor. Saga Becker regidebuterar med ett Lemonade-inspirerat transmanifest i tre delar som slår lika hårt som det blöder.

Älskade unge
Regi: Frida Kempff
Svenskt tal
12 min

Under en simlektion misstänker en mamma att simtränaren gör något som man inte får göra mot ett barn, men hon har inga bevis. Hon står inför dilemmat att anklaga någon för något är det värsta man kan bli anklagad för eller att blunda för att ett barn eventuellt far illa.

Min börda
Niki Lindroth von Bahr
Svenskt tal
13 min

Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till autotune musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen. Vinnare av Startsladden på Göteborgs filmfestival 2017.
Stay ups

Joanna Rytel
Svenskt tal
11 min

En medelålders kvinna ska återigen få nattligt besök av en yngre kille. Barnet är som vanligt i vägen. Joanna Rytel finkalibrerar sin drypande humor i en film om sexuell frustration under småbarnsåren.

SAMTAL: Joanna Rytel & Hanna Sohlberg följer upp filmen i ett samtal om filmskapande, moderskap och sexualitet.

12.00-14.30
Malmö queer filmfestival i samarbete med Malmö mot diskriminering presenterar:
I’m not your inspiration/ Margarita with a straw/ Choone Chaliaasman

15.00 -17.00
Cinema Politica & Kvinna till kvinna presenterar: Six days + samtal

 

INKONST STORA SCEN

10.15-11.45
Hur kan du förändra jobbet?
Arrangör: Malmö LS (Syndikalisterna)

Föreläsning om bland annat kollektivavtal och strejkrätt, samt workshop om hur det går att ta tillvara den kunskapen i praktiken och att föra kamp.

12.00-13.00
Albanien –Från kommunistisk isolering till kvinnor, fred och säkerhet
Arrangör: Operation 1325 & Styrelsetraineeprogrammet

Albanien styrdes fram till 1991 av diktatorn Enver Hoxha som försvårade för befolkningen att resa utomlands, att ha internationella utbyten eller ta emot influenser utifrån. Gränserna bevakades av medborgargarden och underrättelsetjänsten kontrollerade albanernas åsikter. Idag samarbetar Operation 1325 med en albansk kvinnoorganisation för att agendan om kvinnor, fred och säkerhet ska bli känd i Albanien. Det innebär att kvinnor ska ha rätt att delta i politiska beslut om fred och säkerhet, delta i arbetet för fred och säkerhet och att definiera perspektiven av kvinnor, fred och säkerhet. Under seminariet kommer vi att samtala om hur vi arbetar i Albanien, om människor vi samarbetar och vad som berör dem och även hur 1325 agendan för kvinnor, fred och säkerhet driver jämställdhet i Sverige. Våra styrelsetrainees kommer att berätta om hur det går att öka kvinnors deltagande och ledarskap.

13.15-15.00
Prova på musik med Mosaik!
Arrangör: Mosaik/ Studieförbundet Vuxenskolan/ ABF/ Popkollo & Arena 305
Obs! Separatistisk programpunkt för kvinnor och transpersoner!

MOSAIK riktar sig till tjejer och/eller transpersoner mellan 12-25 år, som vill syssla med musik. Workshop där du kan testa att vara DJ, låtskrivning, prova olika instrument och ljudteknik, prata om musikbranschen med mera.

 

INKONST LILLA SCEN

11.45-12.45
Hur vävs handarbete och feminism samman?
Arrangör: Förenade progressivt hantverk

 

13.00-14.00
Handarbete då, nu och i framtiden
Arrangör: Förenade progressivt hantverk

 

14.15-15.45
Feministiska mötestekniker: för mer demokratiska möten
Arrangör: Vardagens civilkurage

Är du trött på sega möten är detta en programpunkt för dig! Under Vardagens civilkurages workshop kommer vi att träna praktiskt för att tillsammans skapa mer demokratiska möten. Vi kommer att utgå ifrån en metod som utmanar den traditionella synen i form av toppstyrd maktfördelning. Istället kommer vi att öva på hur vi kan fördela makt med hjälp av olika ansvarsområden och funktioner under ett möte. Tillsammans kommer vi även uppfinna konkreta tekniker och verktyg för hur en kan ingripa mot härskartekniker. Vi använder oss av metoder som dialogövningar och rollspel där deltagarna tränar praktiskt och tränar på att samarbeta. Alla är välkomna att delta men det är begränsat antal platser. Först till kvarn!

 

INKONST BLACK BOX

14.00-15.00

Det sexualiserade våldet
Arrangör: Ung Vänster Skåne

Under detta föredrag kommer det att pratas om det utbredda och normaliserade våld som riktas mot oss kvinnor, just för att vi är kvinnor. Sexualiserat våld kan handla om allt från en kommentar på stan, till en våldtäkt eller misshandel. Det är ett våld som skiljer sig mycket från andra typer av våld, bland annat för att det är är väldigt vanligt, väldigt nedtystat och väldigt sällan anmäls.

16.00-18.00
Syjunta för systerskap och hållbarhet
Arrangör: Svalorna Indien Bangladesh

Med Syjunta för systerskap och hållbarhet vill Svalorna Indien Bangladeshs utlandspraktikanter skapa ett forum för att diskutera hur kvinnor kan stötta varandra och mobilisera sig för miljö och internationell solidaritet, specifikt genom att föra en hållbar livsstil. Vi vill uppmana människor att se över sin egen miljöpåverkan samtidigt som vi inspireras av kvinnors mobilisering och systerskap i Indien.

 Diskussioner sker samtidigt som vi försöker oss på ett praktiskt pyssel tillsammans – att virka/sy/fläta egna påsar till frukt- och grönt för att minska plastanvändning i vardagen.